Odvaha inovovať: Aký veľký je vplyv nových sociálnych médií na reklamnú stratégiu?

Kto nepôsobí na sociálnych médiách, akoby ani nebol. Facebook a Instagram sú klasika. Ale čo aktuálne vyhľadávané platformy, ako napríklad Snapchat, Twitter, Reddit či TikTok? Nové príležitosti sa otvárajú a my budeme na tému New Social Media pravidelne prinášať insighty v rámci rubriky “Odvaha inovovať”. Stay tuned.

 

New Social Media

V posledných rokoch sme svedkami výrazného posunu v digitálnom marketingu, ktorý nás núti zamyslieť sa nad tým, ako a kde oslovujeme našu cieľovú skupinu. Nové sociálne médiá (NSM), ako sú Snapchat, TikTok a Twitter, predstavujú pre slovenský trh nielen novú výzvu, ale predovšetkým obrovskú príležitosť. Napriek rozšírenému presvedčeniu, že tradičné platformy ako Facebook, Instagram a YouTube dominujú našemu digitálnemu priestoru, dynamika rastu NSM hovorí niečo iné.

 

Dynamický rast NSM

Zatiaľ čo Facebook a Instagram si udržiavajú svoju pozíciu na trhu, NSM zažívajú dynamický rast, ktorý nemožno ignorovať. Snapchat, TikTok a Twitter ukazujú, že slovenský trh je viac než pripravený na diverzifikáciu digitálnych kanálov. Tento rast nie je len kvantitatívny, ale aj kvalitatívny, s vysokou afinitou k cieľovým skupinám, ktoré hľadajú nové a autentické spôsoby interakcie.

Potenciál na NSM

Naše skúsenosti s využitím NSM v digitálnom marketingu sú rozmanité a hovoria samy za seba. Pracovali sme na awareness kampani pre klienta O2 s využitím AR filtrov na Snapchate, spustili sme daba performance reklamy na Pintereste pre Mobelix, zbierali sme custom konverzie pre Profesiu na Twitteri, a realizovali sme inovatívnu hiring kampaň pre Siemens, kde sme hľadali vývojárov a developerov. Využili sme integrovanú AI pri cieľení na konkrétne subreddity, aby sme našli tých správnych kandidátov. Tieto kampane ukazujú, že NSM ponúkajú širokú škálu možností pre značky, aby sa spojili so svojimi zákazníkmi inovatívnymi a kreatívnymi spôsobmi.

 

 

Prekonávanie stigma

Jednou z najväčších výziev pri adopcii NSM na Slovensku je stigma spojené s počtom užívateľov a predstavou, že „všetci sú na Facebooku“. Toto presvedčenie je však zavádzajúce. Konkrétne cieľové skupiny majú vyššiu afinitu k NSM a mediálny priestor na Facebooku je čoraz viac saturovaný. Je čas rozšíriť naše horizonty a začať využívať NSM ako efektívne nástroje na dosiahnutie našich marketingových cieľov.

 

Záver

Nové sociálne médiá nie sú len dočasným trendom, ale stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou marketingovej stratégie na Slovensku. Ich dynamický rast, spolu s úspešnými kampaňami, dokazuje, že majú potenciál osloviť cieľové skupiny efektívnejšie a autenticky. Je čas prekonať stigma a objavovať nové možnosti, ktoré NSM ponúkajú. Ako marketingoví experti musíme byť vždy pripravení experimentovať a adaptovať sa na nové trendy, aby sme zostali relevantní a úspešní v neustále sa meniacom digitálnom svete.

Adam Nochta

Social Media Teamleader